Sneakers poetsen
Body & Mind

Zo houd je je gympen fris en schoon!

woensdag, 24 april 2024
Sneakers zijn misschien wel een van de meest gedragen schoensoorten. Of je ze nu draagt tijdens het sporten, wandelen of gewoon voor een casual look, gympen kunnen na verloop van tijd behoorlijk vies worden. Gelukkig is het niet moeilijk ze schoon te maken en ze er weer als nieuw uit te laten zien. Met dit stappenplan heb je zo weer frisse en schone stappers.

Stap 1: Verwijder los vuil
Voordat je begint met het schoonmaken is het belangrijk om eerst al het losse vuil te verwijderen. Klop je gympen buiten uit of gebruik een zachte borstel om het vuil weg te vegen. Op deze manier voorkom je dat het vuil zich dieper in de stof gaat nestelen tijdens het schoonmaken.

Stap 2: Maak een sopje
Vul een bak met lauwwarm water en voeg hier een milde zeep aan toe. Je kunt bijvoorbeeld een beetje afwasmiddel of een speciale schoonmaakzeep voor gympen gebruiken. Roer het water en de zeep goed door elkaar totdat er schuim ontstaat.

Stap 3: Verwijder de veters en inlegzolen
Haal de veters uit je gympen en verwijder de inlegzolen. Zorg ervoor dat je deze apart schoonmaakt volgens de instructies van de fabrikant. Leg de veters en inlegzolen opzij en focus je op de schoenen zelf.

Stap 4: Reinig de zolen
Dompel een zachte borstel of spons in het sopje en schrob voorzichtig de zolen. Let op dat je niet te hard drukt, anders loop je het risico om de zolen te beschadigen. Spoel de zolen vervolgens af met schoon water en laat ze drogen.

Stap 5: Reinig de buitenkant
Doop opnieuw de borstel of spons in het sopje en begin met het schoonmaken van de buitenkant van de gympen. Werk in cirkelvormige bewegingen en focus op vuile plekken. Als er hardnekkig vuil of vlekken zijn, kun je een speciale sneaker cleaner gebruiken om deze te verwijderen. Spoel ze vervolgens af met schoon water en laat ze drogen.

Stap 6: Drogen
Laat je gympen aan de lucht drogen en vermijd direct zonlicht of warmtebronnen, zoals de verwarming. Stop nooit je sneakers in de droger, aangezien dit de stof en vorm van de schoenen kan beschadigen.

Stap 7: Behandel met een vuil- en waterafstotende spray
Om je schoenen langer schoon en fris te houden, kun je ze behandelen met een vuil- en waterafstotende spray. Spuit de spray gelijkmatig over de gympen en laat ze drogen volgens de instructies op de verpakking.

Met deze stappen heb je al snel weer frisse en schone sneakers die er als nieuw uitzien. Vergeet niet om regelmatig je schoenen schoon te maken om ze in goede conditie te houden en langer te kunnen dragen.