c02
Life & Living

Hoe verminder ik mijn CO2 uitstoot? Zeven handige tips

donderdag, 1 september 2022

CO2 is een broeikasgas dat van nature in onze atmosfeer voorkomt. Door toedoen van onze maatschappij komt er echter te veel CO2 in de atmosfeer, waardoor de aarde langzaam opwarmt. Als je hier in het nieuws over leest worden vooral bedrijven aangesproken op het verminderen van de CO2 uitstoot. Maar wist je dat je zelf ook veel kunt doen om je CO2 footprint te verkleinen? Wil jij weten hoe je dat eenvoudig doet? Lees dan snel verder!

Als je in het nieuws leest of hoort over het beperken van de CO2 uitstoot gaat het meestal over bedrijven. Je kunt zelf ook veel doen om je uitstoot te verminderen, en op die manier een steentje bij dragen aan het terug dringen van klimaatverandering.

 

Wat is CO2?
CO2 staat voor koolstofdioxide en is een vorm van broeikasgas. Onze atmosfeer bevat van nature koolstofdioxide en dat is ook nodig, want CO2 werkt als een soort isolatie. Het ligt als een mantel om onze atmosfeer heen en zorgt er voor dat de warmte 'binnen' blijft, en niet vervliegt naar het heelal. Dit zorgt er voor dat het leefbaar is op aarde. Zonder de CO2 isolatie zou het gemiddeld min achttien graden zijn. Waarom doen we dan zo moeilijk over CO2 uitstoot? We hebben het immers nodig om niet te bevriezen.

 

Onze maatschappij - niet alleen Nederland, maar de hele wereld – zorgt er door middel van uitstoot voor dat het CO2 niveau op aarde verhoogd wordt. De isolatiedeken om de atmosfeer wordt dikker en de aarde houdt daardoor meer warmte vast. Het gevolg: klimaatverandering. Dit kan leiden tot onder meer zeespiegelstijging, extremer weer met meer warme dagen en uitdroging van sommige delen van de aarde, maar ook heel stevige regenbuien.

 

Er kan verzuring optreden, waarvan vooral het zeeleven hinder ondervindt. Ook heeft het gevolgen voor de biodiversiteit, sommige dieren en planten zijn minder goed bestand tegen warmte en droogte en sterven af of uit (denk aan koraalriffen) of verplaatsen zich naar andere delen van de wereld. Dat heeft weer gevolgen voor bijvoorbeeld roofdieren, die hun maaltijden zien verdwijnen en op hun beurt uitsterven of verplaatsen. Op die manier tast klimaatverandering hele ecosystemen aan.

 

Het Parijsakkoord
In 2015 is het Parijsakkoord opgesteld. Hierin staat dat we met zijn allen de wereldwijde opwarming van de aarde tot maximaal anderhalve graad Celsius moeten beperken. In 2030 moet de wereldwijde uitstoot van CO2 gehalveerd zijn, in 2050 moet deze terug zijn gebracht naar nul. Werk aan de winkel dus! Alle beetjes helpen, ook alle individuele bijdragen aan het beperken van de CO2 uitstoot doen er toe.

 

Zeven tips om je CO2 footprint te verkleinen

 Vervoer

Met de auto naar de supermarkt op de hoek is verleidelijk, maar benzine- en dieselauto's stoten veel CO2 uit. Laat de auto vaker (of helemaal) staan en pak in plaats daarvan de fiets of ga lopen. Dat is ook nog eens goed voor de conditie! Moet je verder weg (voor je werk)? Dan kan je kiezen voor een elektrische fiets, of de trein nemen. Ben je echt afhankelijk van een auto dan kun je overwegen een elektrische auto aan te schaffen als jouw auto aan vervanging toe is. Elektriciteit wordt tegenwoordig steeds meer op een duurzame (gasloze) manier geproduceerd. Kijk ook eens naar hoe vaak je de auto pakt. Zit je drie keer per week in de auto om boodschappen te halen omdat je dingen vergeet? Bundel je aankopen en ga één keer naar de winkel met je lijstje om alles te halen.

elektrische fiets 

Voeding
Vooral vleesconsumptie brengt relatief veel CO2 uitstoot met zich mee. Vlees is verantwoordelijk voor ongeveer veertig procent van de CO2 uitstoot bij de productie van voedsel voor de gemiddelde Nederlander. Voor één kilo vlees is ongeveer vijf kilo plantaardig voer nodig. Bovendien stoten veehouderijen broeikasgassen uit en moeten dieren en later het vlees getransporteerd worden, verwerkt en verpakt waarna het zijn weg vindt naar de slager of supermarkt. Daarnaast stoten dieren tijdens hun leven aardig wat broeikasgassen uit, net zoals de mest die gebruikt wordt op het land. Minder vlees eten (of afbouwen tot je helemaal geen vlees meer eet) verkleint dus je CO2 footprint. Er zijn tegenwoordig heel lekkere en schappelijk geprijsde vegetarische en veganistische producten verkrijgbaar, en daar komen steeds meer producten bij.

 

Verspilling
Voorkom voedselverspilling. Voor al het voedsel dat jij eet is CO2 geproduceerd om het te verbouwen, verwerken en transporteren. Met alles dat jij weggooit, gooi je dus CO2 weg dat voor niets is uitgestoten. Minder verspillen kan door een 'kliekjesdag' te houden, dingen in de diepvriezer te bewaren en altijd goed in de gaten te houden wat je in de (koel)kast hebt zodat je nooit te veel koopt. Scheelt ook nog eens geld!

 

Energie
Hoewel elektriciteit steeds vaker 'groen' wordt opgewekt, wordt dat nog niet altijd gedaan. Je energieverbruik naar beneden brengen is niet alleen goed voor het terugbrengen van je CO2 footprint, maar ook beter voor je portemonnee. Doe een dikke trui aan in plaats van de kachel een graadje hoger te zetten. Droog de was buiten als het zonnig weer is of waait en laat de wasdroger uit. Kies voor spaarlampen in plaats van 'ouderwetse' peertjes. Doe het licht uit als je niet in een ruimte bent. Douche een minuutje korter. Is de koelkast nooit vol? Kies dan voor een kleinere koelkast als het tijd is om een nieuwe te kopen. En het is een wat groter project, maar je huis isoleren helpt natuurlijk enorm in het besparen van energie.

 

Consuminderen
Wat je niet koopt hoeft ook niet gemaakt te worden. En er is geen CO2 uitstoot nodig voor iets dat niet gemaakt wordt. Bedenk dus goed wat je nodig hebt. Heb je echt een nieuwe auto nodig of kan deze nog een jaartje mee? En neem vooral je eigen tas mee, plastic tasjes zijn een aanslag op het milieu. Heb je toch iets nodig? Kijk naar tweedehands spullen die je in de buurt op kunt halen, ga naar de kringloop of loop een vintage winkel binnen. Wil je iets nieuws? Kijk of het product een Fairtrade logo heeft of een duurzaamheidscertificaat. Deze producten zijn gemaakt met het oogmerk om (onder andere) de CO2 footprint zo laag mogelijk te houden. Kijk ook altijd wat je lokaal kunt kopen. Een fruitteler om de hoek hoeft zijn producten niet ver te transporteren.

 vintage

Afval
Wat je scheidt aan afval kan worden hergebruikt. Op die manier hoeven minder grondstoffen gewonnen te worden. Recyclingbedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, en hebben hun CO2 uitstoot tot een minimum beperkt.