Recepten Gebak & nagerecht

Recept: Pepernoten tiramisu met chocolade

donderdag, 12 november 2020

Het is weer de tijd van het jaar: pepernotenseizoen! Hoewel die kleine ronde lekkernij in de volksmond pepernoten worden genoemd, zijn dit officieel natuurlijk kruidnoten. Los daarvan: dit heerlijke en makkelijke Sinterklaas recept voor pepernoten tiramisu maak je in een handomdraai! Perfect dus voor hét heerlijk avondje (of welk avondje dan ook ;-). Liever een gezonde variant? Lees de tips onderaan.

Ingredienten voor +/- 4 personen

3 eetlepels suiker
500 gr mascarpone
1 zak pepernoten
Niet de tijd van het jaar? Speculaas is een waardige vervanger!
75 gr pure chocolade
Een grote mok sterke koffie
Een scheut Tia Maria

Benodigdheden

Grote kom
Garde
Diep bord 4 glaasjes (formaat 250ml)

Bereiding

  1. Klopt de mascarpone met een garde los in een grote kom. Voeg de suiker toe en roer erdoorheen.
  2. Zet een grote mok sterke koffie en laat dit afkoelen (zet het eventueel eventjes in de vriezer).
  3. Rasp de pure chocolade tot kleine vlokken.
  4. Schenk de afgekoelde koffie in een diep bord en doe er een scheut Tia Maria bij.
  5. Zet de 4 glaasjes klaar en doe op de bodem een kleine schep van het mascarpone mengsel.
  6. Dompel de pepernoten onder in de koffie en leg de bodem van de glaasjes vol met de pepernoten. Houd de pepernoten niet te lang in de koffie, anders vallen ze uit elkaar.
  7. Als de bodem bedekt is, is het tijd om 1/3 van het mascarponemengsel eroverheen te smeren. Een dun laagje is dus genoeg. Strooi hierna een laag van de chocoladevlokken eroverheen. Herhaal deze stappen nog 2 keer en eindig met de chocoladevlokken.
  8. Maak de tiramisu voor het serveren af door er cacaopoeder en evt. gebrokkelde pepernoten overheen te strooien.

Variatie tips

  • Ga je voor gezond? Vervang de mascarpone door Griekse yoghurt. Laat eventueel de suiker achterwege. Net zo lekker, maar net iets slanker.
  • Liever alcoholvrij? Laat de Tia Maria achterwege
  • Voor een frissere variant, vervang je de koffie en Tia Maria door sinaasappelsap (evt. met een scheutje Aperol). Extra lekker: klop de mascarpone (of yoghurt) ook los met wat sinaasappelsap.