Recepten Hoofdgerecht Hapjes

Pittige geroosterde tomatensoep met couscous

maandag, 24 oktober 2016

Wat heb je nodig?
- 1 kilo roma-tomaten, gehalveerd
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 3 knoflookteentjes, gesnipperd
- 500 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 1 eetlepel harissa,
- 1 theelepel paprikapoeder
- zout en peper
- ongeveer 100-150 gram gare couscous
- verse koriander of peterselie

Hoe maak je het?
1. Verhit de oven tot 180 graden.
2. Verdeel de (halve) tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat (snijkant naar beneden) en bestrijk de bovenkanten met een eetlepel olijfolie.
3. Rooster de tomaten ongeveer 45 minuten, tot de velletjes gaan rimpelen. Laat vervolgens een paar minuten afkoelen en verwijder voorzichtig de velletjes.
4. Verhit, terwijl de tomaten afkoelen, een eetlepel olijfolie in een soeppan en voeg de ui toe. Bak ongeveer 5 minuten zachtjes tot de ui zacht is.
5. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak zachtjes nog een minuutje mee.
6. Voeg nu de bouillon, kokosmelk, harissa, paprika en geroosterde tomaten toe. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat het dan op een zacht vuur ongeveer 10 minuten koken.
7. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer, breng daarna weer aan de kook en laat nog 5 minuten doorkoken tot het iets dikker wordt.
8. Breng op smaak met zout en peper.
9. Schep 2 eetlepels couscous in iedere kom en schep de soep daar bovenop.