Recepten Gebak & nagerecht

Homemade Koningscake

zondag, 24 april 2016

…omdat het tenslotte maar één keer per jaar Koningsdag is, Koningscake!

Wat heb je nodig?:

De benodigdheden zijn voor twee cakekjes van 15cm, voor een grotere cake (21 cm) kun je de hoeveelheden en baktijd verdubbelen.

  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram boekweitmeel (of ieder ander soort meel, ik vind boekweit lekker en het ‘voelt’ wat gezonder)
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 70 gram donkere basterdsuiker
  • 25 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel (of meer als je daarvan houdt)
  • 1/2 theelepel anijs (kun je weglaten of vervangen door koek- of speculaaskruiden)
  • zaadjes van 5 kardemonpeulen (kun je weglaten)
  • 2 eieren
  • 30 ml zonnebloemolie
  • 175 gram geraspte wortel
  • handje rozijnen
  • handje geschaafde amandelen

Voor de topping:

  • 100 gram roomkaas
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel abrikozenjam

Bereiding:
Verwarm de o en voor op 180 graden. Maal in een vijzel de kardemonzaadjes fijn. Vet vervolgens de cakevormpjes in met olie of boter of bekleed ze met bakpapier. Meng de bakpoeder, basterdsuiker, kristalsuiker, kaneel, anijs en kardemonzaadjes, Meng in een andere kom de eieren los en voeg de zonnebloemolie toe. Giet bij dit mengsel de droge ingrediënten en meng het. Voeg vervolgens 150 gram geraspte wortelen, rozijnen en geschaafde amandelen toe en verdeel de mix over de vormpjes. Zet de cakeblikken gedurende 25 minuten in de oven, de cake is gaar als een satéprikker droog uit de cake komt. Stort de cake op een rooster en laat het afkoelen. Tijdens het afkoelen kun je de topping voor de cakejes maken. Mix de roomkaas, het sap van de citroen en de poedersuiker in een kom en giet het over de afgekoelde cake. Top de cake af met abrikozenjam en de overgebleven geraspte wortel.