Hoofdgerecht Lunch Hapjes Recepten

Een reis door de wereldkeukens

zondag, 3 november 2019
Het thema van Huishoudbeurs 2020 is Wanderlust. Samen met jou gaan we de komende periode in onze blogs én op de beurs op reis en ontdekken we nieuwe bestemmingen, nieuwe gerechten en nog veel meer. In deze blog gaan we op culinaire reis en delen we 4 overheerlijke gerechten uit verschillende wereldkeukens.

Tijdens een poll die we onlangs onder onze lezers hielden, bleek dat de Spaanse en de Italiaanse keuken het meest populair zijn bij jullie. Wij zochten daarom overheerlijk culinaire hoogstandjes uit deze keukens.

Spanje: recept tortilla

We beginnen onze reis in Spanje. Deze keuken is voor veel mensen herkenbaar door het gebruik van veel verschillende soorten kruiden, knoflook, ui en veel olijfolie. Hoewel deze gerechten er soms ingewikkeld uitzien, hoeft het bereiden van deze gerechten helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Neem bijvoorbeeld de Spaanse tortilla, een dik omelet van ei, aardappels en olijfolie. Ook wordt hier vaak nog ui en knoflook aan toegevoegd. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 4 grote vastkokende aardappelen
  • 6 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 8 eetlepels olijfolie
  • Zo maak je het:
    Als eerste schil je de aardappelen en snijd je ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Hierna verhit je de olie in een koekenpan en bak je de aardappelplakjes ongeveer 15 minuten beetgaar. Je kan hier nog zout toevoegen naar smaak. Splits de eieren in twee komen, klop vervolgens het eiwit stijf en de dooiers luchtig. Spatel hierna beetje bij beetje het eiwit door de dooiers. Zorg er voor dat je het zo luchtig mogelijk houdt. Ook hier kan je weer peper en zout naar smaak toevoegen. Voeg de knoflook en ui aan de aardappelen toe en laat deze nog even vijf minuten mee bakken. Hierna schenk je de eieren over dit geheel en laat je het op laag vuur met deksel op de pan even 5 minuten garen. Daarna kan je met behulp van een groot bord de tortilla om draaien en deze ook nog even 4 minuten aan de andere kant laten garen.
    Je kan deze heerlijke tortilla serveren met wat olijven en brood.

    Spanje: recept oranje gazpacho

    Gazpacho is een lekkere lichte koude soep. Deze wordt gemaakt van groenten en kruiden. De ingrediënten die je hiervoor nodig hebt zijn:

  • 2 tomaten, in stukken
  • 1 ui, in kwarten
  • 1/2 komkommer
  • 1 1/2 sneetje casinobrood, zonder korst
  • 4 el rodewijnazijn
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 1/2 bakje platte peterselie
  • 1 rode paprika (schoongemaakt)
  • 2 gele paprika’s (schoongemaakt)
  • 1 rode peper (zaadlijsten verwijderd)
  • 2 tenen knoflook
  • Zo maak je het:
    Maak als eerste de paprika en peper schoon en snijd deze in grove stukken. Doe de knoflook, ui, tomaat en komkommer in de blender en maal deze fijn. Week dan het brood ongeveer 10 seconden in water en knijp dit uit. Doe het brood samen met de olijfolie en de azijn bij de groenten in de blender en blend dit nog een halve minuut. Mocht de soep nog iets te dik zijn kan je een paar eetlepels water toevoegen. Zet gazpacho minimaal een uur afgedekt in de koelkast. Deze kan ja daarna serveren in glazen of kom met wat peterselie erover.

    Italië: recept Italië in een glaasje

    Met dit recept gaan we door naar Italië. Als eerst hebben wij een recept voor een klein voorgerechtje dat makkelijk te bereiden is. De ingrediënten hiervoor zijn:

  • 1 zakje mozzerella bolletjes
  • 4 plakken serranoham
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels groene pesto
  • Handje pijnboompitten
  • Handje croutons
  • Zo maak je het:
    Als eerste begin je met het klein snijden van de tomaten. Vervolgens snijd of scheur je de plakken serranoham in kleine stukjes. Rooster vervolgens de pijnboompitten in een droge pan en meg de pesto in een kommetje met wat water om het te verdunnen tot een dressing.

    Verdeel dan de gesneden tomaatjes over de bodem van de glazen, hierna leg je hier een paar mozzarella bolletjes op, croutons, de ham en dan de pesto dressing. Deze laagjes kan je nog een keer herhalen en als finishing touch strooi je er nog wat pijnboompitten overheen. Enjoy!

    Italië: recept: Italiaanse wraptaart

    Dit recept heeft veel invloeden uit Italië maar is toch net weer even anders dan de standaard pasta of pizza. Wat je hiervoor nodig hebt is:

  • 8 wraps
  • 1 paprika
  • 1 uitje
  • 1courgette
  • 1 teen knoflook
  • Wat blaadjes verse basilicum
  • 2 mozzarellabollen
  • 300 gr gehakt
  • 400 ml tomatensaus
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 eetlepels pijnboompitjes
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • Handje geraspte kaas
  • Zo maak je het:
    Verwarm als eerste je oven voor op 180 graden. Zo hoef je op het einde niet te wachten tot deze eindelijk warm is. Snijd dan de paprika en courget in blokjes. Hak de ui en knoflook ook fijn. Verwarm een beetje olie in een pan en bak hier de groente, knoflook en ui een paar minuten in tot ze een beetje glazig worden en het meeste vocht verdwenen is.

    Haal dit allemaal uit de pan en rul dan het gehakt. Als je dit hebt gedaan kan je de groentemix weer toevoegen en het mengsel op smaak brengen met Italiaanse kruiden, zout en wat peper. Voeg hier vervolgens de tomatenpuree en tomatensaus aan toe en laat dit even indikken.

    Vet een ronde schaal (denk hierbij bijvoorbeeld aan een springvorm) in met wat boter of olie. Leg als eerste een wrap op bodem en schep hier wat van de mix op. Let wel op je moet hier acht lagen van maken dus wees niet gelijk al t enthousiast. Verdeel er daarna wat mozzarella, basilicum en pijnboompitjes overheen. Leg hier vervolgens en nieuwe wrap op en herhaal de vorige stappen. Je kan hiermee doorgaan tot de wraps op zijn. Voor je deze de oven inschuift kan je er nog wat geraspte kaas over heen doen. De taart gaat ongeveer 20 minuutjes in de oven en daarna kan je hem gelijk op tafel zetten!

    Lees ook:

    - Recept red velvet cake
    - Apple crumble, maar dan gezond