Home & Garden

Zo maak je de huiskamer voorjaarsproof

donderdag, 7 februari 2019

De voorjaarsschoonmaak verliest aan populariteit, we hebben wel wat beters te doen dan de huiskamer op zijn kop te zetten. Toch is een goede 'deep cleaning' een geweldige opfrisser voor je interieur, vindt Zamarra.

Onderstaand artikel is geschreven door Zamarra Kok

Bruis de vitrage schoon

Ik houd een lijstje bij van klusjes die ik eens per jaar wil aanpakken; in het voorjaar probeer ik er in één keer zo veel mogelijk weg te strepen en gooi ik bij de eerste zonnestralen de ramen wijd open. Dat is een mooi moment om de ramen te zemen en alle gordijnen in de wasmachine te gooien. Ik ben gemakzuchtig en haal de haakjes nooit uit de gordijnen; ik stop slechts de bovenkant van het gordijn in een kussensloop, dat ik vastzet met een dikke postelastiek. Dat scheelt me een hoop gepriegel. Mijn fijne witte vitrage week ik in een emmertje met een schep zuurstofbleekmiddel (Vanish Oxi Action of een vergelijkbaar middel) en spoel ik na met wasverzachter. Dat zorgt er voor dat de vitrage straks minder snel vuil wordt.

Gratis workout

Vervolgens mep ik ouderwets het stof en vuil uit mijn vloerkleden met de mattenklopper – dat is meteen een gratis workout, heel goed voor de triceps (dat zijn die kipfilets die gaan zwabberen als je zwaait) Na het kloppen bewerk ik de vloerkleden met droogshampoo voor tapijten. Het schuim kapselt de vuildeeltjes in, die je vervolgens makkelijk opneemt met de stofzuiger. Vind je dat te heftig, dan kun je het kleed ook besprenkelen met wat Baking Soda. Een kwartiertje laten intrekken en dan opzuigen met de stofzuiger. Mijn Perzische tapijt bewerk ik enkel met een doekje met wat schoonmaakazijn, dat reinigt én verdiept de kleuren. Grauwe vlekken op de kokos voordeurmat behandel ik met water en soda, of als ze erg hardnekkig zijn met water met een scheutje ammonia.

Help, de zitkuil is terug!

Ik de kussens van de bank van plek om dieper worden van de kuilen tegen te gaan, en gooi de afneembare hoezen in de wasmachine. Vaste bekleding van mijn stoelen ga ik te lijf met een intensieve meubelvlekkenspray. Om natte billen te voorkomen moet je er wel op letten dat je de zitkussens niet door en door vochtig maakt; je kunt het drogen eventueel versnellen met de föhn. Tot slot neem ik de leren fauteuils eerst af met gedestilleerd water -dat is om kalkkringen te voorkomen- en masseer ze daarna liefdevol met een leerconditioner. En voila, mijn huiskamer is weer lenteproof.

Benieuwd naar meer tips van Zamarra? Lees ook:

- Vlog: Zamarra Kok geeft schoonmaaktips
- Vlog: Zamarra Kok met nieuwe schoonmaaktips

Check voor nog meer schoonmaaktips het Instagramaccount van Zamarra Kok