Home & Garden Life & Living DIY

Zelf een moestuin maken: tips voor beginners

dinsdag, 1 juni 2021

Moestuinen zijn hip en happening en niet alleen meer voor op het platteland. Want wat is er nou lekkerder dan verse groenten en kruiden uit eigen tuin? En als je plantjes eenmaal goed groeien, ben je waarschijnlijk ook nog eens goedkoper uit dan in de supermarkt. Met de volgende tips kan het (bijna) niet mis gaan! Verse muntthee, here you come!

Tip 1: Kies een goede, zonnige plek in je tuin

Als je met succes groenten, kruiden en/of fruit wil kweken, is de ligging van je moestuin het halve werk. Zorg dat de je moestuin in ieder geval tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur 's middags zon krijgt. En dan het liefst tussen de 4 tot 6 uur zon per dag.

Tip 2: Begin met makkelijke groenten

De ene groente is makkelijker te telen dan de ander. Begin dan ook met bijvoorbeeld sla, courgette, wortel, bieten of radijs. Zolang je deze groenten af en toe water geeft, kan je oogst bijna niet mislukken!

Wanneer plant je groenten?

Januari

Indien de winter meevalt kunnen in januari de fruitbomen en -struiken geplant worden. Daarnaast kunnen tuinbonen, sla, zomerkolen en spinazie al in een warme kas of op de vensterbank worden gezaaid en gekweekt. Het is nog te koud om al in de volle grond te zaaien.

Februari
Ook de maand februari is de grond vaak nog te koud om direct gewassen in te kunnen zaaien en planten. In de kas kan er al wel veel worden gezaaid deze maand. Denk hierbij aan erwten, aubergines, broccoli, prei, bloemkool, meloenen, komkommers, spinazie, sla, tuinbonen, tomaten, radijs, uien, paprika’s, pepers en spruitkool. Wel raden we een verwarmde kweekomgeving aan. Zowel moestuingewassen als kruiden kunnen op deze wijze in de vensterbank worden voor gezaaid en later in het jaar de volle tuingrond in.

Maart
In maart kunnen de eerste gewassen direct de grond in. Denk hierbij aan spruitjes, radijs, spinazie, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten, rapen, snijbiet, peultjes, prei, postelein, raapstelen en kapucijners. De temperatuur is dan hoog genoeg voor deze gewassen om te overleven.

De vensterbank kan deze maand de volgende groenten en kruiden al voorkweken: aubergine, komkommer, broccoli, paprika, peterselie, andijvie, postelein, prei, kervel en koolsoorten.

April
April is een echte zaai en plant maand. Plant de aardappels, aardbeien, asperges, bloemkool, broccoli, meloen en eerste slasoorten gerust in de volle grond. Uiteraard is de kas een veilige optie indien de maand koud uitvalt.

Mei
De gevoelige gewassen (zoals Aubergines, tomaten en paprika’s) moeten als je deze planten buiten wilt uitzetten een paar weken in de kas worden gehouden. Ze kunnen al wel in de volle grond in een kas worden geplaatst.

Er kan nu van alles worden gezaaid in de volle grond: erwten, wortelen, sla, radijs, rucola, spinazie, bietjes, broccoli en spinazie. Ook meloen kan nog gezaaid worden. Let er bij courgettes, komkommers, meloenen, sperziebonen en maïs op dat je zeker bent dat de nachtvorst achterwege blijft.

Juni
Feitelijk is juni de maand waarin alles, wat nog niet is geplant is, de grond in gaat. Deze maand is vanwege de vochtige aard en warme temperaturen ideaal voor je tuin. Halverwege deze maand moet alles gepland zijn, daar de rest van de zomermaanden minder ideaal zijn om nog te starten met planten.

Juli
Gebruik de lege bedden van je moestuin voor het zaaien van groenten als radijs, rapen, pluksla, postelein, spinazie, tuinkers, rapen, wortelen, andijvie, paksoi en Chinese kool.

Augustus
De maand augustus is de maand waarin je gaat zaaien voor volgend jaar. Snijbieten, lente-uitjes en kolen lenen zich hier goed voor. Verder kunnen sla, spinazie en radijsjes deze maand nog gezaaid worden voor het lopende seizoen.

Aardbeien, (herfst)bloemkool, winterprei, paksoi kunnen in augustus nog in de grond worden geplant.

September
Deze maand kan je voor het laatst radijs, tuinkers, snijsla en rucola zaaien. Verder kunnen spinazie, kropsla en veldsla worden gezaaid.

De rabarber kan worden geplant. Let er hierbij op dat ze heel veel ruimte nodig hebben. (minimaal een meter uit elkaar).

Knoflooktenen kunnen ook de grond in voor nieuwe knoflook volgend jaar.

Oktober
Halverwege oktober begint de tijd die zeer geschikt is om de fruitbomen te planten. Deze periode gaat door tot de grond bevriest. Ook kunnen in de kas nog groenten worden gezaaid. In de kas zullen witte en Savoie kool en kropsla nog prima groeien.

November
De sjalotten en knoflook kunnen nog steeds in de grond worden geplant. Let er wel op dat het die dagen niet vriest. Indien je een beschutte warme tuin hebt kan je tuinbonen voor de overwintering zaaien, anders beter wachten tot het voorjaar.

December
De wortelkluiten van de rabarber kunnen in december worden geplant, zorg er wel voor dat er een emmer op wordt geplaatst (met steen om te voorkomen dat deze niet wegwaait). Voor de zeekool geldt hetzelfde.

Zaaien is in december in de volle grond niet meer mogelijk, maar in de kas kan nog genoeg. Denk aan kruiden en spinazie.

Tip 3: Houd de weersvoorspellingen in de gaten

Wanneer je het beste kan zaaien verschilt per groente. Maar houd er wel rekening mee dat het advies op de verpakking enkel een richtlijn is. Check voordat je van plan bent te zaaien dan ook even de weersvoorspelling. Wordt er ontzettend veel regen verwacht of onverwachte vrieskou? Wacht dan nog even met zaaien.

Tip 4: Zorg voor een mooie losse bovengrond

Hark de bovenste laag van de grond goed los voordat je gaat zaaien en maak deze vervolgens egaal. Door een losse grond, kunnen de zaadjes namelijk beter kiemen. Druk na het zaaien de grond wel lichtjes aan.

Tip 5: Plant de zaadjes niet te diep

Als je de zaadjes te diep zaait, bestaat de kans dat de kiemplantjes niet boven de grond uitkomen. Een handige duimregel is dan ook: plant je zaadje even diep als het zaadje breed is.

Tip 6: Survival of the fittest

Als de zaadjes zich eenmaal ontpoppen tot mini-plantjes, is het tijd om ze uit te dunnen. Uitdunnen is het weghalen van plantjes die te dicht op elkaar staan. Als je alle plantjes gewoon laat doorgroeien, is er een kans dat wortels in elkaar verstrengelen dat ze het niet overleven. Laat het sterkste plantje dus staan en knip de rest weg.

Geen tuin?

Heb je geen tuin (of gewoon weinig ruimte), maar wel een heerlijk balkon? Geen probleem! Van een pallet maak je makkelijk een plantenrek. Door de hoogte in te gaan, bespaar je ruimte en het ziet er ook nog eens ontzettend leuk uit!

Plaats een pallet op z’n kant tegen de muur en zorg dat deze stevig staat. Door worteldoek (te vinden bij het tuincentrum) aan de onderkant te nieten, maak je de onderkant dicht. Vul deze “bakken” met potgrond en plaats vervolgens de plantjes.

Ook leuk om te lezen:

- Deze 7 kruidenplantjes bloeien zelfs in de winter
Alles wat je moet weten over tekenbeten
- 6 planten met een gunstig effect op je humeur