Home & garden
Life & living
DIY
woensdag, 29 april 2020

Zelf een moestuin maken: tips voor beginners

Moestuinen zijn hip en happening en niet alleen meer voor op het platteland. Want wat is er nou lekkerder dan verse groenten en kruiden uit eigen tuin? En als je plantjes eenmaal goed groeien, ben je waarschijnlijk ook nog eens goedkoper uit dan in de supermarkt. Met de volgende tips kan het (bijna) niet mis gaan! Verse muntthee, here you come!

Tip 1: Kies een goede, zonnige plek in je tuin

Als je met succes groenten, kruiden en/of fruit wil kweken, is de ligging van je moestuin het halve werk. Zorg dat de je moestuin in ieder geval tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur 's middags zon krijgt. En dan het liefst tussen de 4 tot 6 uur zon per dag.

Tip 2: Begin met makkelijke groenten

De ene groente is makkelijker te telen dan de ander. Begin dan ook met bijvoorbeeld sla, courgette, wortel, bieten of radijs. Zolang je deze groenten af en toe water geeft, kan je oogst bijna niet mislukken!

Tip 3: Houd de weersvoorspellingen in de gaten

Wanneer je het beste kan zaaien verschilt per groente. Maar houd er wel rekening mee dat het advies op de verpakking enkel een richtlijn is. Check voordat je van plan bent te zaaien dan ook even de weersvoorspelling. Wordt er ontzettend veel regen verwacht of onverwachte vrieskou? Wacht dan nog even met zaaien.

Tip 4: Zorg voor een mooie losse bovengrond

Hark de bovenste laag van de grond goed los voordat je gaat zaaien en maak deze vervolgens egaal. Door een losse grond, kunnen de zaadjes namelijk beter kiemen. Druk na het zaaien de grond wel lichtjes aan.

Tip 5: Plant de zaadjes niet te diep

Als je de zaadjes te diep zaait, bestaat de kans dat de kiemplantjes niet boven de grond uitkomen. Een handige duimregel is dan ook: plant je zaadje even diep als het zaadje breed is.

Tip 6: Survival of the fittest

Als de zaadjes zich eenmaal ontpoppen tot mini-plantjes, is het tijd om ze uit te dunnen. Uitdunnen is het weghalen van plantjes die te dicht op elkaar staan. Als je alle plantjes gewoon laat doorgroeien, is er een kans dat wortels in elkaar verstrengelen dat ze het niet overleven. Laat het sterkste plantje dus staan en knip de rest weg.

Geen tuin?

Heb je geen tuin (of gewoon weinig ruimte), maar wel een heerlijk balkon? Geen probleem! Van een pallet maak je makkelijk een plantenrek. Door de hoogte in te gaan, bespaar je ruimte en het ziet er ook nog eens ontzettend leuk uit!

Plaats een pallet op z’n kant tegen de muur en zorg dat deze stevig staat. Door worteldoek (te vinden bij het tuincentrum) aan de onderkant te nieten, maak je de onderkant dicht. Vul deze “bakken” met potgrond en plaats vervolgens de plantjes.

Ook leuk om te lezen:

Deze 7 kruidenplantjes bloeien zelfs in de winter
-
Alles wat je moet weten over tekenbeten
6 planten met een gunstig effect op je humeur

Ontvang de leukste info & tips rechtstreeks in je mailbox!