Column Home & Garden

Verlichting

dinsdag, 21 juni 2016

Iedereen die met zijn huis en inrichting bezig is kent het dilemma van verlichting. Waar gaan we "de lampen" neerzetten en welke typen staan leuk bij elkaar? Omdat we vaak al in één ruimte verschillende soorten licht willen hebben, schuilt het gevaar erin dat we steeds meer "leuke" lampen neerzetten.

We hebben nog heel vaak het idee in ons hoofd dat ons interieur heel flexibel moet zijn. Alsof we nog elke dag met de banken en stoelen willen gaan schuiven en met een verlengde coaxkabel even de tv in een andere hoek zetten. En zo dus ook de verlichting. Maar de flexibiliteit van het licht zelf zit hem niet in het verplaatsen van de lamp maar in de besturing ervan. Wanneer je één keer een goed plan maakt voor de gehele ruimte, dan volgt de rest vanzelf.

Doordat we tegenwoordig al één definitieve positie voor beeld en geluid bepalen zodat alles in de muur weggewerkt kan worden, staat bijna alles daar omheen ook al snel op een vaste plek. Daarom kan je ook zo met verlichting omgaan. Doormiddel van simpele oplossingen zoals de Klik aan/klik uit systemen of dimmers die je bestuurt met je smartphone, wordt het beheersen van je eigen sfeer en gebruik van de ruimte heel makkelijk.

Er is eigenlijk een drietal zaken die je je moet afvragen als het om verlichting gaat:
1. Verlicht de lamp de ruimte en hoe flexibel is dit licht?
2. Verlicht de lamp een voorwerp en kan ik deze lichtbundel anders richten?
3. Is de lamp vooral een mooi object om naar te kijken?

De bovenste twee type verlichting zouden eigenlijk niet hoeven op te vallen in de ruimte maar zijn wel belangrijk om te kunnen besturen, dus dimmen of juist versterken. Denk aan kantelbare spots, plafondlampen of indirecte verlichting zoals LED. Op deze manier kan je namelijk de ruimte van functioneel verlicht naar romantische en sfeervol brengen en krijgen daarnaast je mooiste voorwerpen de aandacht, omdat een mooie bundel aan licht een goed contrast veroorzaakt.

De verlichting die mooi is om naar te kijken, kan dan bijdragen aan het meer functionele licht, maar zal vooral te zien zijn als een decoratief element. Zorg er dus altijd eerst voor dat je met onopvallende verlichting (armaturen) de basis legt en wees vervolgens zuinig met het neerzetten van verlichting die onderdeel uitmaakt van je woonstijl. Zo voorkom je dat het binnen de kortste keren een tweede vestiging van de plaatselijke Lampenier wordt.