Home & Garden

Tuinverlichting in het najaar

donderdag, 16 september 2021

De dagen worden weer korter en het wordt buiten eerder donker. Ondanks dat even lekker in de tuin zitten er niet meer in zit, maakt verlichting de tuin wel een stuk gezelliger in deze tijd van het jaar. Ook heeft verlichting in de tuin een aantal praktische voordelen.

Gezelligheid in de tuin

Door tuinverlichting op te hangen kun je een gezellige en warme sfeer creëren. Ook kun je dan in het najaar nog (vanaf de bank binnen) genieten van je tuin!

Normale tuinlampen kunnen worden gebruikt om de gezelligheid van binnen naar buiten te brengen. Plaats de lampen op plekken in je tuin die je graag verlicht wilt hebben, zoals een border, een siervijver of het tuininterieur. Zo kun je er het hele jaar van genieten. Kies voor wit licht om deze onderdelen extra te accentueren, of kies voor lampen waarbij je zelf de kleur kunt instellen.

Ook clusterverlichting is geschikt om in je tuin te gebruiken. Drapeer de snoeren bijvoorbeeld in je boom, hang ze aan een hek of aan de rand van je dak.

Praktische voordelen tuinverlichting

Naast dat tuinverlichting er gezellig uitziet, heeft het ook een aantal praktische voordelen. Op de tijdstippen dat jij ’s ochtends naar je werk gaat en aan het einde van de dag weer thuis komt is het waarschijnlijk nog donker. Wel zo handig om dan tuinverlichting te hebben zodat je kan zien waar je loopt. Plaats sokkellampen zodat je tuinpad wordt opgelicht.

Niet alleen zorgt tuinverlichting ervoor dat jij je soepel door de tuin heen kan manoeuvreren, ook maak je het voor mogelijke inbrekers een stuk moeilijker om binnen te komen. Neem bijvoorbeeld lampen in je tuin die werken met bewegingssensoren, dit zal een afschrikkende werking hebben op indringers. Dan kan jij rustig slapen.

Makkelijke tuinverlichting

Solar tuinverlichting is eenvoudig in gebruik. Het werkt op zonne-energie. Het zonlicht wordt omgezet in elektrische energie dankzij de zonnepanelen op de lamp. Het nadeel van deze tuinverlichting is dat het zonlicht nodig heeft om te werken, iets waar we in het najaar helaas niet altijd veel van hebben. Kies daarom voor solar tuinverlichting met een oplaadbare batterij. Zo heb je toch goede tuinverlichting om het hele jaar door van je tuin te genieten.

Een andere optie is tuinverlichting op accu. Je kan de buitenverlichting makkelijk plaatsen in je tuin aangezien er geen gedoe is met snoeren. Ook voor deze variant hoef je dus geen stopcontact in de buurt te hebben.

DIY sfeervolle verlichting

Met snoerverlichting creëer je niet alleen licht in de tuin of op het balkon, maar maak je het ook nog eens extra gezellig.

De hangende lichtpeertjes brengen je terras in romantische sferen. En zo lang je ergens in de buurt maar stroom hebt of batterijen), kun je ze overal ophangen. Bijvoorbeeld tussen twee palen boven de tuintafel, aan de schuur, onder een afdakje of rondom een boomstam.

Haal je neutrale kerstverlichting dit jaar vroeg van zolder en begin met de tuin verlichten!

Foto's: Pinterest/Shutterstock