Column Home & Garden

Tips voor een metamorfose in huis

maandag, 14 maart 2016

Een metamorfose heeft als kenmerk dat er een groot verschil is tussen de oude en de nieuwe situatie. Niet voor niets blijft dit een zeer geliefd thema voor veel kijkers. Of dit nu gaat over het uiterlijk of over de binnenkant van een huis, mensen vinden een opknapbeurt een van de leukste dingen die er is. En toch vinden we het thuis een van de meest moeilijke onderdelen om zelf uit te voeren.

In ons programma is het recept vrij eenvoudig: we kiezen een huis uit met een duidelijke problematiek op sfeer en gebruiksproblematiek en maken daar een beter ontwerp voor. Om de stijl in huis te bepalen werken we samen met verschillende ontwerpers zodat we de bewoners een stijl geven die hen echt gelukkig maakt.

In onze afleveringen halen we een huis op een goed moment helemaal leeg en pakken tegelijk de vloeren, muren, verlichting en inrichting aan. We kiezen in een keer een nieuwe inrichting uit en geven een duidelijke positie aan de bijzondere en persoonlijke items in huis. In de praktijk van alle dag doet niemand dit op deze wijze. Waar wij kiezen voor een totale make-over, vullen we thuis steeds een leegte op en halen er aan de andere kant weer wat weg.

Door deze manier van inrichten is het "wauweffect" een stuk minder groot en effectief. Doordat we een oude trend niet weghalen maar wel een beetje nieuwe trend erbij zetten, komen beide niet (meer) goed uit de verf. Hierdoor gaat de echte woonstijl in de loop der tijd steeds meer verloren en komen we op een punt dat het een zooitje is geworden...

 

En dan komen wij in beeld..omdat de bewoners zichzelf uit pure wanhoop hebben opgegeven. Nu kunnen we niet iedereen helpen en snap ik ook dat het een financiële kwestie is om alles in een keer te vervangen. Maar om nou thuis ook een beetje die make-over aan te gaan de volgende tips:

  • Spaar liever een tijd voor nieuwe spullen dan druppelsgewijs steeds wat voor je inrichting te kopen.
  • Begin eens alle kleine decoratie en persoonlijke spullen bij elkaar op de eettafel te zetten, je zult versteld staan wat weg kan.
  • Koop vaker spullen die iets te maken hebben met items die je al hebt, hierdoor versterk je de stijl en trends die je al hebt.
  • Haal toch je zitkamer eens een keer helemaal leeg en kijk wat echt terug mag komen.
  • Maak een duidelijker verschil tussen wat je basismeubels zijn en welke onderdelen de sfeer of stijl bepalen.
  • Tot slot is de maatvoering van je meubels en spullen van groot belang voor een goede dominantie want grote gebaren maken meer indruk.

Succes met de make-over!