Home & Garden

Michiel de Zeeuw: tips voor een nieuwe keuken

dinsdag, 7 augustus 2018

Een nieuwe keuken!

De huizenmarkt zit weer in de lift! Gaan we verhuizen of verbouwen? Verkopen is natuurlijk gunstig nu maar wat kan je terugkopen en is er nog wel iets beschikbaar? Besluit je te verbouwen dan zijn keukens wel erg leuk om als eerste aan te pakken. Maar waar begin je nou als je een nieuwe keuken gaat uitzoeken?

We beginnen natuurlijk met Inspiratie.

Kijk op Pinterest, Instagram en kijk in woonbladen en specials. Je komt beter beslagen te ijs in de showrooms wanneer je gerichter weet waar je naar op zoek bent. Helaas is er een vervelend imago ontstaan rondom de aanschaf van keukens en veel bedrijven werken met een Amerikaans onderhandelingssysteem. Hoog inzetten en kijken waar de klant mee akkoord gaat. Als je dit weet kan je dit ook gewoon aangeven en kan je een goede prijs onderhandelen.

Waar komt de keuken?

Laat vooral los waar de keuken nu zit en denk vaak wat groter omdat het een investering gaat zijn voor de lange termijn. Als er misschien een muur weg moet of een raam of deur verplaatst, moet je ook dit goed overwegen. De samenstelling van de keuken van nu is namelijk echt weer anders dan 15 jaar geleden.

Welke apparatuur wil je gaan gebruiken en wat kan je kwijt aan apparatuur?

Ga eerst kijken wat er allemaal is veranderd op kookgebied. Door de komst van stoomoven hebben we minder pannen nodig. Inductie met bladafzuiging maakt de afzuigkap overbodig en zorgt dat het aanrecht/kookeiland rustig oogt. Meerdere ovens met gecombineerde functies zorgen voor een betere timing in de keuken. Denk wel aan je vermogen in je stoppenkast want budgettair gezien is daar soms een aanpassing nodig. Ook je af- en aanvoer van water zijn van belang als je voor een kookeiland kiest, maar zijn soms eenvoudig op te lossen.

Wat wordt de samenstelling van de keuken en hoe ga je met verlichting om?

Nu ben je pas toe aan de samenstelling van de keuken. Wordt het een hoekopstelling, enkel hoge kasten met een ( schier) eiland of kies je voor losse onderdelen zoals een koffiecorner en een losstaand fornuis. Welke optie je ook kiest, het is van belang dat je blijft variëren met materialen om de keuken zo dynamisch mogelijk te houden. We camoufleren onbelangrijke onderdelen, werken ton sur ton of juist contrasterend. Wel tussen verschillende groepen zoals het eiland en de kasten of tussen lage en hoge kasten. Een groot contrast tussen aanrecht en onderkasten is niet meer zo snel aan de orde. Natuursteen, staal en hout zijn helemaal van nu.

Veel kookplezier de komende tijd en succes met onderhandelen.

Volg Michiel ook op Instagram!