Home & Garden

Je huis in een nieuw jasje: advies op de Huishoudbeurs

zaterdag, 5 januari 2019

Nog een heel jaar voor de boeg, je huis doet vaak wat leeg aan en de felle winterzon legt meer bloot dan je lief is. Dit is vaak hét moment waarop je weer gaat nadenken over verbouwen, verhuizen en het opnieuw inrichten van je huis.

Vaak weten men alleen niet goed hoe te starten met zoiets en is het inwinnen van goed advies van belang. Wat gaat het kosten, wat zijn de mogelijkheden, wat kan vergunningsvrij of heel simpel: welke woonstijl of kleur moet ons nieuwe interieur gaan krijgen?

Het handschrift van de ontwerper

Er heerst vaak verwarring over het inschakelen van hulp omdat veel mensen de opvatting hebben dat de inrichting teveel de stijl en visie gaat krijgen van de ontwerper of stylist. Daar schuilt natuurlijk een kern van waarheid in maar het ligt wel veel genuanceerder dan dat. 7 jaar geleden ben ik deels om die reden met RTL Woonmagazine begonnen omdat ik het belangrijk vond een groter bewustzijn te creëren ten aanzien van het “handschrift” van ontwerpers. We zijn gaan werken met verschillende ontwerpers met een zeer uitgesproken idee over het inrichten van woon- en werkruimtes. Waar je ook heengaat voor advies krijg je altijd te maken met een visie en voorkeur van de vormgever.

Hoe maak je gebruik van je huis?

Simpel gezegd heeft elk creatief persoon een eigen stijl en die komt naar voren in de ontwerpen die hij of zij maakt. Dit handschrift kan tot uiting komen in kleur, materiaalkeuze, profilering en indeling. Naast vormgeving gaat de wijze waarop je gebruik maakt van je huis natuurlijk meespelen. Met wie woon je er, voor hoe lang, met welke gezinsleden en wat is hun leeftijd, van welke ruimtes maak je veel gebruik en op welke momenten? Wil je gescheiden ruimtes of mag alles doorlopen? Welke meubels gebruik je graag en wordt er bijvoorbeeld ook gewerkt in huis?

Welk type ontwerper?

Zo zijn er dus ontwerpers die een sterke gebruiksfilosofie en stijl weten neer te zetten door middel van hun ontwerpen en er niet veel aanpassingen mogelijk zijn. Er zijn echter ook ontwerpers die vanuit een trendstijl de behoefte van de klant door vertalen in een persoonlijk ontwerp en zo de woonstijl integreren in het interieur van de klant. Je hebt ook steeds meer ontwerpers die meer sturing geven aan een project en met meerdere stijlen werken en goed op de hoogte zijn van wat er te koop is op interieurgebied. In dit laatste geval is de klant zijn stijl en voorkeur leidend en niet zo zeer de woonstijl.

Zoals je merkt moet je dus van te voren goed afvragen welke klant je gaat zijn voor welk type ontwerper.

Een paar tips:

  • Zoek in eerste instantie goed uit hoe je huis functioneert en voor hoe lang je dit zo wilt houden.
  • Wil je inspiratie op basis van stijl en vormgeving of op basis van ruimte en indeling.
  • Welk budget kan je besteden en is dit reëel ten aanzien van de ontwerper die je overweegt.
  • Betaal de ontwerper voor een oriënterend bezoek zodat je nog alle kanten op kan.
  • Geef zoveel mogelijk informatie want zo kan er meteen gekeken worden naar de mogelijkheden.
  • Een goed advies is goud waard dus neem er de tijd voor en reserveer een deel van je budget voor deze kosten!
  • Tenslotte is het goed om te onderzoeken of er een klik is op basis van de stijl en de werkwijze.

Wil je een voorproefje? Kom naar de Huishoudbeurs en vraag een speeddate aan op het Decorette woonatelier (hal 1) waar ook ik, Michiel de Zeeuw, het eerste weekend aanwezig zal zijn.

interieuradvies michiel de zeeuw huishoudbeurs

michiel de zeeuw huishoudbeurs2

interieuradvies michiel de zeeuw huishoudbeurs3

Volg Michiel ook op Instagram

Ook leuk om te lezen:

5 verschillende woonstijlen, welke past bij jou?

Gebruik versus schoonheid