Home & Garden

Huismijt, weg ermee!

donderdag, 1 augustus 2019

De huismijt, als je onder een microscoop zou kijken zou het wemelen van die beestjes, echt waar! En ook al doen ze ook goede dingen voor ons, ze kunnen in grote hoeveelheden ook heel schadelijk zijn.

Dus ga ik je tips geven hoe je ze zoveel mogelijk het huis uit sodemietert!

Iedere maand geef ik, Marja Middeldorp van het blog Schoonmaken met Marja, speciaal voor bezoekers van de Huishoudbeurs handige tips en tricks voor een lekker opgeruimd en schoon huis. Dit keer dus tips tegen die vervelende huismijt!

Kleine beesies overal

Bah bah, inderdaad de huismijt zit op heel veel plekjes in huis en echt 100% wegkrijgen gaat nooit lukken. Maar vrees niet, je ziet ze alleen maar met een microscoop en ze doen ook goede dingen. Zo eten ze onze rond dwarrelende huidschilfers op. Niet echt een prettig gezicht als je het probeert voor te stellen. Maar te veel van de huismijt is ook niet goed. Ze kunnen namelijk ook kortademigheid veroorzaken, allergische reacties en noem maar op. Belangrijk dus om ze zoveel mogelijk onder controle te houden.

De oorzaak

Hoe komt het dat de huismijt zo lekker z’n gang kan gaan? Ten eerste is het met de warmte tijdens de zomer een ideale temperatuur. Daar houden ze van. Bedenk je maar eens: waar zitten ze het meest? In je bed waar het lekker warm is en waar je ongestoord, als huismijt dan, je gang kunt gaan. Gemiddeld liggen we zo’n 6 tot 8 uur in bed iedere nacht, transpireren we ongeveer één liter aan lichaamsvocht en waar gaat dat naartoe? Je kussen, je dekbed en je matras. Perfecte plekken dus om lekker te zitten. Belangrijk dus om vanaf nu je dekbed, je kussen en je matras goed iedere dag te luchten. Dat vocht moet eruit!

Kou en hitte

Tegen extreme kou en extreme hitte kan de huismijt niet. Dus wil je van ze af, stop dan je kussen en je dekbed af en toe eens in de vriezer. Nu moet je niet gaan lachen. Ik ben dood serieus. Ik stop ze regelmatig in een plasticzak in de vriezer, dat overleven de beestjes nooit. Maar je kunt het ook regelmatig in de droger gooien als je die hebt. Die extreme hitte overleven ze ook niet. Heb je geen droger? Leg ze gewoon in de brandende zon. Ook heel heet en dat vindt de huismijt niet fijn.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van de Huishoudbeurs. Wil je meer tips van mij abonneer je dan op mijn YouTube kanaal of ga naar mijn blog Schoonmaken met Marja.

Meer tips van Marja?

Zo krijg je een stralend schone wasmachine

- Handige tips om je kast in te delen