Home & Garden

Woonbehoeftes: Hoe richt je tegenwoordig een huis in?

donderdag, 26 september 2019

Woonbehoeftes
Is het zo dat we alleen maar zitten in de zitkamer en eten in de keuken? Een bord op schoot voor Netflix of je administratie aan de keukentafel doen is toch geen vreemde zaak? De behoefte - wat betreft de indeling en het gebruik van huizen - is de laatste jaren echt veranderd. Als je kijkt naar een jaren 30 woning met een en-suite en een kleine keuken, heeft dit veel charme maar is de indeling vaak te beperkt voor onze hedendaagse behoeftes. Een nieuwbouwhuis daarentegen is weer één grote ruimte die vraagt om een goede verdeling. We willen tegenwoordig sowieso een grote leefkeuken waar we kunnen eten maar ook goed kunnen koken. Een gezin wil graag twee (geluiddichte) ruimtes hebben zodat de kinderen en ouders ieder hun eigen ding kunnen doen.

Het nieuwe wonen
Eigenlijk gaat het bij het nieuwe wonen veel meer om welke activiteiten we gezamenlijk doorbrengen en welke individueel. Door de komst van WIFI en draadloze apparaten in huis, zijn we in staat veel zaken op één plek uit te voeren. Tegelijkertijd is het ook een nieuwe vorm van samenzijn omdat iemand wel aanwezig is, maar niet echt sociaal deelneemt met een tablet in zijn hand. We willen dus kunnen afzonderen en samen zijn, kunnen werken en ontspannen, kunnen spelen en praten in huis.

Flexibel en verdelen
Er is dus gewoon meer behoefte aan verschillende zones in huis en natuurlijk aan meer vierkante meters op de benedenverdieping. Met de huidige trend in zwartstalen deuren krijg je snel een transparante verdeling in huis waardoor "samenzijn" nieuwe mogelijkheden biedt. Hoe ga je dus het beste om met de indeling van je zitkamer?

Verdeel de ruimte door kleuraccenten of door verschillende vloeren
Kies ervoor om met verf accenten of verschillende vloeren je huis visueel in zones op te delen. Op deze manier breng je structuur aan zonder de ruimte dicht te bouwen.

Multifunctioneel met maatwerk
Kies voor een vaste bank voor de eettafel, een goede kast tot het plafond en aansluitend een deel voor de TV. Zo maak je een groot gebaar in de ruimte en zijn het niet allemaal losse kastjes maar creëer je meteen overzicht.

Wandjes
Door halfhoge wandjes van MDF van 20 cm breed op maat te laten maken en deze in dezelfde kleur te schilderen als de kleur van je muren ben je in staat simpele afscheiding te maken die ook weer de indeling ten goede komt.