Body & Mind Life & Living

Goede voornemens die je wél vol kan houden

zondag, 13 december 2020

Het is een gewaardeerde traditie: elk jaar weer dat lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar opstellen. Maar volhouden blijkt vaak een stuk lastiger... Uit een onderzoek naar goede voornemens bleek dat 23% er al na een week weer klaar mee was! Komt dat gewoon door gebrek aan discipline of misschien wel door onmogelijke voornemens?

Wij verzamelden onderstaande lijstje met goede voornemens die je wél kan volhouden en binnen no-time kunt afvinken!

 1. Begin je dag met een goede stretch. Niks geks of ingewikkelds, gewoon elke ochtend even goed uitrekken, armen en benen strekken en je bent klaar voor de dag!
 2. Leer 2 goede moppen of raadsels uit je hoofd. Gek genoeg, kan het altijd van pas komen. Awkward stilte op een feestje? Jij gooit er gewoon een goede mop in en je bent de redder van het gesprek.
 3. Reinig elke avond je gezicht. Met een watje en bijvoorbeeld micellair water is dit zo gedaan. Gun je huid die ene minuut 's avonds en ze zal je dankbaar zijn.
 4. Ruim gedurende dag kleine spullen meteen op. Ook zo'n hekel aan schoonmaken? Maar ook aan een rommelig huis? Leer jezelf bijvoorbeeld aan om elke keer dat je van de woonkamer naar de keuken loopt, meteen even dat theekopje of dat bord mee te nemen. Kleine moeite! Verpakking leeg? Ruim het meteen op, laat het niet op het aanrecht staan.
 5. Nagellak verwijderen zodra het begint af te bladderen. Of uiteraard gewoon even bijwerken door extra laagje over te doen.
 6. Vertrouw op je instinct. Voordat je begint te twijfelen of overdenken, ga op je gevoel af. Sommige wetenschappers zeggen zelfs dat vertrouwen op je basis-instincten tot betere beslissingen leidt!
 7. Probeer elke maand een nieuw gerecht. Kook één keer per maand eens een recept uit die stapel kookboeken die je al jaren hebt liggen.
 8. In ieder geval één iemand een spontaan kaartje sturen. Kleine moeite, en hoe leuk is het om als verrassing een kaartje door de bus te krijgen? Precies.
 9. Ga een keer de deur uit zonder je telefoon mee te nemen. Oké, toegegeven: het voelt wat kaal aan het begin. Maar hoe fijn om dat wandelingetje eens te maken zónder continue (zonder doel) op je telefoon te kijken.
 10. Durf ruzie te maken en daarna bij te leggen. Krop die gevoelens niet op, maar spreek het uit (met tact). Volgt een verhitte discussie? Praat het uit en leg het weer bij.
 11. Check de batterijen van je rookalarm. Een kleine klus, om toch vervolgens met een voldaan gevoel op de bank te ploffen. En nog veilig ook!
 12. Begin een nieuwe hobby. Wat heb jij nou altijd al eens willen doen, maar heb je "geen tijd" voor? Begin daarmee in het nieuwe jaar! Gewoon doen.

Zelf goede voornemens maken? Dit is dé tip!

Ga je aan de slag met een eigen lijstje goede voornemens? Dan is de allerbelangrijkste tip volgens experts: maak het zo specifiek mogelijk! Dus niet: ‘meer bewegen’, ‘maar 3x per week een half uur wandelen’. Of als je veel op je mobiel naar Instagram en Facebook kijkt, is je goede voornemen dus niet: 'minder tijd op mijn mobiel', maar 'Niet meer dan 30 minuten per dag aan Instagram besteden'.