Home & Garden

Alstroemeria, bloem van de maand september

woensdag, 28 augustus 2019

Elke maand een andere bloem in de schijnwerpers, met deze september de Alstroemeria! Met haar gedraaide bladeren en prachtige, felgekleurde bloemen geeft de Alstroemeria het startsein voor het binnenseizoen. Wist jij ook dat de Alstroemeria vriendschap symboliseert? Alle zes de bloemblaadjes van de alstroemeria staan voor een waardevolle eigenschap; begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect. De perfecte bloem dus om aan vrienden cadeau te geven!

Herkomst

De exotische Alstroemeria, ook wel Incalelie genoemd, is afkomstig uit het koele Andesgebergte in Brazilië, Peru en Chili. Maar tegenwoordig wordt de Alstroemeria als snijbloem gewoon in de kassen gekweekt. Deze prachtige bloem met haar lange steel en groen blad werd in de achttiende eeuw ontdekt door de Zweedse onderzoeker Clas Alströmer. Hij was het ook die de bloem haar huidige naam gaf. De Alstroemeria is er in bijna elk denkbare kleur en haar bloemtekening varieërt van vlekjes tot streepjes tot geheel effen. Een echte allrounder dus!

Verzorgingstips

 • Vaak zit de bloem in de winkel nog in de knop, maar eenmaal thuis ontpopt deze zich met zes tot acht bloemen! Bij het kopen kan het dus handig zijn om de 'rijpheid' te checken. Knoppen met voldoende kleur zullen namelijk beter openen, een intensere kleur en grotere bloemen hebben.
 • Snij de stelen met een scherpe snoeischaar of scherp mes schuin af en haal de onderste bladeren weg, zodat deze niet in het water hangen.
 • Zet de bloemen in een schone vaas met vers water en voeg wat snijbloemenvoedsel (dat zakje wat je er vaak bij krijgt) toe.
 • Ze de vaas met bloemen liever niet in de volle zon, naast een fruitschaal of in de buurt van de verwarming.
 • Zitten er uitgebloeide bloemen tussen? Verwijder deze dan.
 • Vul de vaas regelmatig bij met vers kraanwater.
 • Goed om te weten

  Er zijn alstroemeriasoorten die geen stuifmeel aanmaken, zoals bijvoorbeeld de Florinca. En dat is handig want hierdoor vallen ze én niet uit én zijn ze ook nog eens geschikt voor mensen met hooikoorts!

  Bron: Mooiwatbloemendoen.nl en Bloemen bureau Holland