Zo krijg je weer zin om te soppen

Zo krijg je weer zin om te soppen

 

Is schoonmaken niet bepaald je hobby? Heb je net de vloer gedweild, staat er weer een afwas op je te wachten. En dan die wasmand, die nooit leeg lijkt te raken. Toch zitten er ook goede kanten aan het huishouden.  Zamarra geeft je vier goede redenen om eens lekker te poetsen.

1. Je wordt er gezond van

Schoonmaken is goed voor je lijf. Het is een gratis workout: met een grondige schoonmaakbeurt van de badkamer verbrand je 400 Kcal, het hele huis stofzuigen kost 190 Kcal. Daarbij train je er spieren en conditie me: de vloer stevig schrobben staat gelijk aan aerobics! Je kunt in de juiste stemming komen door sportkleding aan te trekken en er muziek met een pittig tempo op te zetten.

2. Je wordt er gelukkig van

Als je geen puf hebt  bent is de neiging om op de bank te gaan hangen groot, maar dat levert je niks op. Beweging (hoe klein ook) heeft een positief effect op neurotransmitters die je humeur verbeteren en verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol. Door regelmatig  huishoudelijke klussen te doen kun je zelfs depressie bestrijden en Alzheimer langer uitstellen. 

3. Het helpt je plannen te maken

Tijdens het uitvoeren van simpele huishoudelijke taken, zoals afwassen of strijken, kun je eenvoudig je gedachten de ruimte geven om af te dwalen. Dagdromen geeft samenhang aan je leven, en het schijnt ook de ultieme manier te zijn om lessen die in het verleden zijn geleerd een plaats te geven in je plannen voor de toekomst. 

4. Het bevredigt je oermens

Vaak is het resultaat van wat je doet helemaal niet zichtbaar, of ligt de beloning in de verre toekomst. Dat geeft weinig bevrediging. Alles wat onze voorouders deden: jagen, hutjes bouwen- gaf wél direct resultaat. Uit onderzoek blijkt dat we altijd een beetje oermens zijn gebleven en dat we veel beter functioneren als we meteen resultaat zien. Poetsen geeft direct resultaat en dus directe bevrediging. 

Lees ook:

- Zo maak je je huis voorjaarsproef

- Vlog Zamarra Kok met nieuwe schoonmaaktips

Check voor meer schoonmaaktips het Facebook en Instagramaccount van Zamarra Kok

Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste Video

Meer video's »
Bereid je bezoek voor
download de app