Groene vingers

Groene vingers

 

Sinterklaas is nog maar net het land uit en we maken ons alweer op voor de kerstdagen. Iedereen is druk in de weer met het opzetten van een kerstboom met de meest uitzinnige versieringen. Maar, iedereen herkent ook de leegte die ineens in je huis ontstaat op het moment dat de kerstboom in januari weer de deur uit is.. Terwijl daar op die plek het hele jaar niets staat, toch voelt het kaal aan als de boom de deur uit is. Media springen daarop in door ‘boom eruit, plant erin’ te promoten net na de kerst. En juist daarom, om de trends alvast voor te blijven, hierbij alvast een paar groene-tips onder elkaar.

Als het op planten aankomt zijn we in Nederland erg gewend om verschillende soorten smalle planten in huis te halen en deze door de hele woonkamer te verspreiden. We zetten ze op kasten, dressoirs en tafeltjes, hoe meer hoe beter denkt men vaak. Ook de vensterbank is een favoriete plek voor veel mensen, waar de verschillende soorten planten in potten naast elkaar, netjes uitgelijnd worden neergezet.

De moderne versie van deze planten-mania is voor veel huishoudens nog steeds de verchroomde vaas in tweevoud met orchideeën, gecombineerd met een ondefinieerbaar stukje mos. Er is duidelijk aandacht aan besteed, maar vensterbanken zijn niet perse het mooiste item in huis om uit te lichten met een plant, en houden daarmee zelfs vaak het licht tegen.

We moeten ook echt goed weten wanneer we een plant uit zijn lijden moeten verlossen als hij zijn beste tijd heeft gehad. De meeste mensen hebben geen groene vingers maar om nou een half droogboeket met één blad in de hoek te laten staan is ook inhumaan.

Het beste koop je of één hele grote plant of veel kleine planten van één soort die je bij elkaar zet in een royale pot. Volume, dat moet een plant in huis in elk geval hebben. De botanische trend leert ons juist weer een mix te maken van planten die we in een groep bij elkaar zetten. Er moet een soort ‘biologie lokaal’ worden gecreëerd om deze look goed te doen slagen. Erg trendy en maakt je huis direct gezellig. De meest afzichtelijke planten worden opeens heel mooi doordat ze worden gecombineerd met knappere soorten.

Maak overigens niet de fout om een combinatie van verschillende soorten te maken in één pot want daarmee slaan we de plank behoorlijk mis. Ook is het bonte blad is liever niet welkom in huis.

Vind je het wat veel en ga jij liever voor veel minder planten, dan is de aanschaf van één XL-bloempot van minimaal 70 cm doorsnede met eenzelfde hoogte een vereiste. De Ficus Liratha of Elastica Decora vragen er om in een groot volume toegepast te worden. Op deze manier gaan ze echt indruk maken in je interieur en vallen ze op. De Alocasia Calidora en de Philodendron Xanadu kan je mooi laag gebruiken waardoor het overzichtelijk blijft.

Klassiekers als “kindje op moeders schoot” of de “kamerlinde” hebben allebeide een gelijk soortig kleur blad waardoor het rustig blijft dus kan ook goed.  Het ophangen van planten is ook weer toegestaan, net als het plaatsen op een pilaar als je ook hier maar weer aan het juiste formaat denkt.

Mooie grote potten vind je bij Elho, Capi of Pot en Vaas. Daar staat de kerstboom ook alvast prachtig in, voor als je niet kan wachten..

 

Groene vingers
Groene vingers

Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste Video

Meer video's »
Bereid je bezoek voor
download de app