Gebruik versus schoonheid

Gebruik versus schoonheid

  • 18 oktober 2018
  • Michiel de Zeeuw
  • Michiel de Zeeuw Interieur

Veel interieurs waar we naar verlangen zijn eigenlijk volstrekt onbruikbaar. Vrij lastig voor iemand die mijn vak uitoefent omdat veel onderdelen of materialen niet praktisch of onbruikbaar zijn maar de klant het wel graag in zijn huis wil terugzien. Vergelijk de woonbladen maar af en toe met mannequins. Heel leuk dat bepaalde kleding prachtig uitkomt op die broodmagere dames maar het gros van Nederland moet het doen met kledingmaat 40. Menig polderkuitje krijg je echt niet in de gemiddelde haute couture kleding.

Interieur van je dromen toch niet zo geweldig

Zo zien we dat ook in woonbladen. Prachtige betonnen traptreden die enkel en alleen uit de muur lijken te komen zonder trapleuning of een andere vorm van bevestiging , is aan de orde van de dag. Witte banken, zwarte vloeren, hoogglans keukens en metershoge vazen op schriele tafeltjes kijken ons aanlokkelijk aan vanaf de pagina’s van de nieuwe woonglossy.

Echt om bij weg te dromen maar dit beeld verandert natuurlijk in een nachtmerrie als je een dreumes van 2 hebt rondlopen die net een bordje pasta Bolognese heeft gegeten. Om nog maar te zwijgen over de dagelijkse zichtbare hoeveelheid stof op een zwarte vloer waar niet tegen aan te zuigen is. Dagelijks vette vingers op de hoogglans keukendeurtjes en weer het twee jarige kind dat nu besloten heeft tikkertje te gaan spelen rond het fragiele tafeltje met vazen. We kunnen nog wel even doorgaan want wat dacht u van de volgende zeer gewilde items: Badkamers die bijna alleen uit chroom en glas bestaan (lang leve de kalkaanslag), hoogglans zwarte shutters in de slaapkamer (daar komt de stofzuiger weer) en kroonluchters met lange, kristallen pegels ( leuk speeltje voor vliegen die daar bruine puntjes op achter laten).

Kijk het mooie interieur is natuurlijk niet het praktische interieur en daarom blijft het waarschijnlijk ook exclusief en om van te dromen. Waar we eigenlijk naar toe zouden moeten gaan in de toekomst zijn gebruikskamers. Kamers waar je vaak of niet vaak komt en waar het gebruik bepaalt wat er mee mogelijk is en hoe onpraktisch de materialen of de kwaliteit van de meubels daar kunnen zijn. Ja, je hebt natuurlijk mensen die liever naar hun interieur kijken dan dat ze er gebruik van maken en in een hoekje van de kamer gaan zitten om het geheel te aanschouwen. Aan de andere kant heb je dan weer personen die wel hun bank gebruiken om op te zitten en liggen en deze mensen zullen niet zo snel een witte bekleding nemen, pasta Bolognese koken of het niet erg vinden dat hun kind onder een dure vaas terecht komt. Of misschien hebben we bij deze mensen nooit geweten dat de bankooit wit is geweest….dat kan natuurlijk ook.

Tips:

1. Hout is er tegenwoordig niet alleen in hout maar ook als pvc ( Moduleo en Tarkett) of als keramiek ( Piemme) Veel sterker, onderhoudsvriendelijk en gunstig voor vloerverwarming.

2. Weet dat stoffen die voor 100% natuurlijke materialen bevatten (wol, linnen, katoen) kwetsbaar zijn en makkelijk verkleuren. Let er dus op dat je een mix koopt van natuurlijke en niet natuurlijke materialen voor een langere levensduur.

3. Kijk goed naar de kleursamenstelling van materialen, als je een melange kiest die uiteindelijk wel één kleur uitstraalt zie je er veel minder vlekken op dan een geheel monotone kleur. Denk aan vloerkleden, gordijnen maar ook aan een gietvloer.

4. Duik eens in de wereld van Pattex om te zien hoe makkelijk je bepaalde zaken kan bevestigen maar ook weer kan losmaken. Heel handig als je zuinig bent op je spullen en je wel graag wilt dat ze niet zomaar ergens vanaf glijden of schuiven. Ook je opkrullende vloerkleed ben je zo de baas als je desastreuse valpartijen tegen je servieskast wilt voorkomen.

Ook leuk om te lezen:

- De woontrends van dit najaar

- Botanic chic uitgelicht

- Tips voor een nieuwe keuken

Volg Michiel ook op instagram

Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste Video

Meer video's »
Bereid je bezoek voor
download de app