Dit wist je nog niet over de koelkast van Sandra Ysbrandy

Dit wist je nog niet over de koelkast van Sandra Ysbrandy

  • 21 juni 2016
  • Huishoudbeurs

“Wat zit er in jouw koelkast?” Geen alledaagse vraag over iets wat iedereen elke dag gebruikt. We spraken Sandra en waren stiekem benieuwd naar haar antwoord op deze vraag. Sandra presenteert het programma ‘Thuis op zondag’, is auteur van het kookboek ‘Aan de keukentafel’ en lanceert dit voorjaar ‘Sandra’s Vintage Taartentafel’. Daarnaast heeft ze een eigen cateringbedrijf. Het mag wel duidelijk zijn dat Sandra veel in de keuken staat, wat is haar koelkastgeheim?

“Ik heb zelfs drie koelkasten! Eén grote in de schuur voor mijn cateringwerkzaamheden, één speciaal voor mooie wijnen en natuurlijk staat er in onze keuken een grote familiekoelkast. Deze is altijd goed gevuld. “Ik heb drie jongens, die uit school als eerste de koelkast in duiken.”

Waar is je koelkast mee gevuld?
“Als ik mijn koelkast zo bekijk, dan bestaat de inhoud voornamelijk uit zuivel. Er staan pakken yoghurt in, melk voor mijn cappuccino’s, gezouten en ongezouten roomboter en kaas. Ik ben een echte kaasliefhebber, dus in mijn koelkast liggen altijd veel verschillende soorten kaas; oude kaas, geitenkaas, ricotta, Hollandse kazen en een groot stuk Parmezaan, wat ik veel in gerechten gebruik. Verder heb ik in mijn koelkast altijd een pot ingemaakte citroenen staan, sesampasta, humus, een potje Japanse Mayonaise en ongeveer twee flessen wijn. Eigenlijk kook ik altijd teveel, dus bakjes met kliekjes staan standaard in mijn koelkast. En oh ja: een verkoelend gezichtsmasker ligt nu ook in mijn koelkast.”

Te koud voor groenten
Wekelijks gaat Sandra naar een biologische tuinderij om daar groente, fruit en kruiden voor de hele week te halen. “Omdat kou eigenlijk helemaal niet goed is voor groente bewaar ik veel groenten buiten de koelkast, op een koele plek in de schuur. In de schuur liggen nu tomaten, komkommers, aubergine en citroenen. Bospeen en broccoli bewaar ik bijvoorbeeld wel in de koelkast.”

Hoe ziet jouw ideale koelkast er uit?
“Mijn ideale koelkast is natuurlijk groot en goed gevuld met mooie producten. Als ik mijn ideale koelkast open trek, dan is die gevuld met voldoende zuivel, allerlei kazen, geitenkaas op olie (Egmondse bollen), cheesecake, oesters, roomboter uit Ile de Re, sambal van Hottie, eigengemaakte rabarberchutney en aardbeienjam, een mooi stuk bavette (mijn mannen zijn echte vleeseters)en voor mij een zeebaars. En groenten als sla, wilde spinazie en radijsjes. En ook belangrijk: de koelkast is schoon! Niets fijner dan een opgeruimde en frisse koeling.

Tip: ken je koelkast
Wat veel mensen niet weten is dat de temperatuur in je koelkast niet overal hetzelfde is. Onderin is de temperatuur het laagst. Producten die het snelst bederven zoals vis, vlees of kliekjes, kun je daarom het beste onderin bewaren. Bovenin de koelkast is het net iets warmer, dat maakt het geschikt om hier boter, eieren en kaas te bewaren. In de deur die vaak open en dicht gaat zet je producten die tegen temperatuurwisselingen kunnen. Bijvoorbeeld potjes met kappertjes, olijfjes en augurken. In de groenten lade gaan groenten en fruit. Kijk ook eens kritisch naar groenten als tomaten en aubergines, die gaan in de koelkast juist in smaak achteruit. Bewaar ze dus liever buiten de koelkast. Net als kiwi’s, mango’s en ananas. De tip van Sandra luidt dan ook: kijk eens goed naar de indeling van je koelkast, houdt rekening met de verschillende temperatuurzones om de houdbaarheid van je producten te vergroten.Deel dit artikel

Kom ook naar Huishoudbeurs

Koop je tickets »

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste Video

Meer video's »
Bereid je bezoek voor
download de app