Kleur!

Kleur!

  • 18 januari 2017
  • binnenhuisarchitect Michiel de Zeeuw
  • Column Interieur Michiel de Zeeuw

Persoonlijk hou ik wel van het toepassen van kleur, het liefst gedoseerd en vergrijsd. Primaire kleuren vind ik wat lastig, die kunnen zo hard en duidelijk in een interieur aanwezig zijn dat het weinig ruimte laat voor subtiliteit. Dat kan al snel wat kinderachtig of simpel overkomen maar anderzijds ook juist weer erg goed uitpakken met het juiste oog voor detail en uitvoering.

Jan en Monique des Bouvries zijn koning in het toepassen van primaire kleuren. Wanneer je kleur goed wilt toepassen, kan je het juist de hoofdrol laten spelen of je kiest voor meerdere tinten binnen dezelfde kleur. Op die manier wordt het weer subtiel en ontstaat er meer veelzijdigheid en nuance.

Stel, je kiest het thema taxi-rood. Combineer dat met een donkere vloer, chroomkleurige accessoires en verlichting, dan ben je ineens in een dependance van een goedkope Ferrari look-a-like showroom beland of op een heel fout jaren ‘80 feestje.
Maar pas je datzelfde taxi-rood nou toe in combinatie met oud roze en lichtgrijze muren, antraciet geverfd houtwerk gecombineerd met een licht naturel eikenvloer en veel vergrijsd vlechtwerk zoals manden en misschien een pauwstoel, dan is zelfs taxi rood opeens weer leuk.

Rode bank Michiel de Zeeuw

Blauw kan ook zo akelig mis gaan, en dan vooral koningsblauw. Deze kleur is hard en helder, denk aan IKEA, en laat zich moeilijk in de hoek zetten (wel met geel natuurlijk ;)) Het wil vaak niet mengen met de rest waardoor alles op zichzelf blijft staan en het interieur onrustig blijft. Koop nooit één meubelstuk in deze kleur maar zorg altijd voor overheersing als je dit blauw wilt toepassen. Kies dan bijvoorbeeld voor een hele muur in deze kleur blauw en als het licht het toelaat neem je ook het plafond mee. Een paar schaal-grapjes zoals een enorme lampenkap en een groot rond kleed in dit blauw werken hier goed bij.
Anderzijds, als je dit koningsblauw combineert met babyblauw en goud is dit blauw opeens heel stijlvol en klassiek. Met alleen maar wit is koningsblauw ook prachtig maar onhoudbaar voor de meeste gezinnen vrees ik…

 

Nog eentje dan: grasgroen. Hiermee sla je de plank vrijwel altijd mis denk ik… Gras groen… Waar gebruik je dit dan en hoe overleef je het überhaupt als het verblik opengaat?
Oke, in combinatie met planten kan het wellicht, de botanische trend viert immers hoogtij deze dagen en dan is een ruimte in volledig grasgroen prachtig te combineren met al die letterlijke groentinten. Van donker naar licht is dit een spektakel. Diep zwart combineert hier dan weer heel goed bij zoals we ook gewend zijn door de zwarte aarde.

Groene trap Michiel de Zeeuw

Al met al is er dus altijd een ‘uitweg’ te vinden als je kind zijn verftubes in je interieur heeft leeg geknepen.. Met behulp van bovenstaande tips moet dat lukken! Op mijn website en Pinterestpagina vind je overigens nog meer kleur inspiratie.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte »

Nieuwste Video

Meer video's »
Bereid je bezoek voor
download de app