Home & Garden

5 verschillende woonstijlen, welke past bij jou?

vrijdag, 16 november 2018

Een heleboel mensen gaan tegenwoordig niet meer voor een bepaald woonmerk maar juist voor een woonstijl.Ik geef je een overzicht van de 5 verschillende hoofdstijlen, die allemaal weer afgeleide woonstijlen in zich hebben.En vind je het lastig om binnen je woonstijl keuzes te maken? Vergeet dan niet dat meteen beetje originaliteit en een duidelijke basis het eindresultaat van je woonstijl altijd geslaagd is!

Onderstaande artikel is geschreven door Michiel de Zeeuw voor Huishoudbeurs

Natuurlijke woonstijl

De natuurlijke woonstijl heeft het landelijk wonen in zich, maar ook het o zo geliefde botanische wonen. Wat simpel inhoudt dat je heel veel planten in huis neemt en afbeeldingen van flora en fauna aan de muur hebt hangen. 70% van Nederland woont daarentegen landelijk. De reden hiervoor is ook vaak dat we een oud erfstuk of een versleten item makkelijker kunnen laten staan in onze zitkamer. De brocante, doorleefde “look” komt dan goed uit en is meteen een mooi excuus niet alles even perfect te hoeven houden.

Industriële woonstijl

Je ziet steeds meer dat fragmenten van de industriële woonstijl langzamerhand in elk huis kruipen. Wie denkt dat steigerhout ( bouw? industrie? steigers?) ook nog toegepast mag worden, moet ik helaas teleurstellen want die trend is echt voorbij. Industrieel is vooral rauw met zacht combineren en natuurlijk veel zwart-accenten. En mensen, probeer dat zwarte raamkozijn een keer uit, het is een aanrader met veel effect. Scandinavisch wonen is hier het rustige broertje van en wit is een geduchte tegenstander van het zwart in deze.

Kleurrijk wonen

Kleurrijk wonen, een stijl waar heel veel mag omdat kleur nu eenmaal de overkoepelende factor is. Eclectisch is daarom onlosmakelijk aan deze woonstijl verbonden. Verschillende stijlperiodes, prints en materialen gaan kris kras door elkaar om zo een bont geheel te vormen. Er zitten ook veel grafische patronen in verwerkt en een beetje humor. De beroemde en zeer favoriete “gallery wall” komt veel terug in deze huizen. Pas op voor een kringloop-overkill of teveel spullen van een goedkope kwaliteit, anders wordt het snel de armoe woonstijl.

Moderne woonstijl

Wie denkt dat gewoon weinig neerzetten voldoet aan de moderne woonstijl, heeft het mis. Deze woonstijl vraagt veel van zijn bewoners. Alles altijd strak in de plooi, steriel opgeruimde keukens, onberispelijk gladde materialen en zo nu en dan een design stuk. Met alleen een paar blok banken en grijze muren is deze woonstijl nog niet compleet. Het gevaar ligt ook op de loer als je je interieur niet meer wilt gebruiken, omdat je uitgeput raakt van het “strak” houden van je huis.

Klassiek wonen

Tot slot is er nog altijd het klassiek wonen, deze woonstijl is nog altijd een grote inspiratiebron voor nieuwe ontwerpers. Toch is een nieuw klassiek interieur vandaag de dag nog best een uitdaging omdat oubollig en tuttig snel op de loer kunnen liggen. Daarom is het zaak deze woonstijl echt uit de verf te laten komen door alles net wat steviger neer te zetten, dan bij de andere woonstijlen.

Tip! Haal een pak post-it’s en voorzie alles in huis van de juiste woonstijl. Zo wordt duidelijk welke items de overhand hebben in jouw interieur. Wie weet ben je helemaal geen type voor de stijl die je in huis hebt verzameld.

Volg Michiel ook op Instagram

Ook leuk om te lezen:

-Gebruik versus schoonheid

-Botanic chic uitgelicht

-Tips voor een nieuwe keuken