Geen wegwerpplastic meer

Wegwerpplastic is schadelijk voor het milieu. Ook in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen weg die plastic bevatten. Dat veroorzaakt een groot milieuprobleem. Daarom is er nieuwe Europese regelgeving opgesteld.

Voor consumptie op locatie zoals bij de RAI zijn vanaf 1 januari 2024 plastic borden, bestek, roerstaafjes, rietjes, drinkbekers, hamburgerbakjes, tasjes en flesjes voor éénmalig gebruik ook echt verboden. 

De RAI zelf werkt daarom vanaf 1 januari 2024 bij alle door de RAI verzorgde catering met herbruikbare bekers, borden, bakjes en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen. Al deze herbruikbare materialen zullen door de RAI verzameld worden en klaargemaakt worden voor hergebruik.

Op het moment van schrijven (8-Jan-2023) is het nog niet duidelijk wat de regels gaan betekenen voor kartonnen bekers met maximaal 5% plastic coating. Totdat deze ook wettelijk verboden worden blijven deze bekertjes nog bruikbaar.

Ook voor exposanten op evenementen bij de RAI geldt deze wetgeving. Alle uitgegeven Food & Beverage items moeten geserveerd worden in herbruikbaar of biologisch afbreekbaar materiaal. Dus ook als het gaat om sampling of producten ter promotie. 

Het gaat hier specifiek om samples voor consumptie ter plekke. Voor verpakte samples die bedoeld zijn om mee te nemen geldt dat er een toeslag betaald moet worden, door de ontvanger, voor de plastic verpakking. Het is wel toegestaan om herbruikbaar plastic te gebruiken voor sampling.

De exposant is zelf verantwoordelijk voor de naleving hiervan dus ook voor eventuele boetes voor het niet naleven van de regels