Gebak & nagerecht

Eton mess

dinsdag, 8 november 2022

Het heet niet voor niets een ‘mess’. Een heerlijk rommeltje van slagroom, merengue en aardbei.

Nodig voor vier personen:

  • Verse aardbeien, 500 gram
  • Vanillesuiker, een zakje
  • Balsamico, een eetlepel
  • Slagroom, 200 ml
  • Suiker, 60 gram
  • Eén ei: eiwit en eigeel gescheiden

Voor de merengue

Verwarm de oven voor op 110 graden. Klop het eiwit met een mixer goed op. Voeg langzaam de suiker toe tijdens het kloppen. Maak van het eiwit-schuim hoopjes op een bakplaat waar je eerst bakpapier op hebt gelegd. Bak de schuimhoopjes ongeveer een uur in de oven. De merengue is klaar als je ze droog van het bakpapier af kunt halen. Ook de binnenkant moet droog zijn.

Voor de Eton mess

Houd acht mooie aardbeien apart. Snijd de rest van de aardbeien in stukken, doe ze in een kom en bestrooi ze met de balsamico en vanillesuiker. Haal ongeveer een kwart van de aardbeien met vanillesuiker en balsamico uit de kom en pureer dit tot een vloeibaar mengel. Breek de merengue in stukken. Meng de brokken door de geklopte slagroom. Houd een handjevol apart voor de garnering.

Verdeel de merengue vermengd met de slagroom en aardbeien over vier mooie glazen of borden. Bestrooi met de achtergehouden merengue en garneer met de hele aardbeien.