Body & Mind

Verbrand door de zon: 5 tips

maandag, 24 juni 2019

Met het zonnige weer ben je vaak lekker buiten. Genieten op het terras, lekker wandelen of fietsen of bakken op het strand. En hoewel je het in eerste instantie misschien niet door hebt, kan je huid flink verbranden. Eerst voel je nog niets, maar niet veel later slaat het branderige gevoel toe en kleurt je huid vuurrood.

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dus is het heel belangrijk dat je je goed insmeert met een zonnebrandcrème. Desalniettemin kan het gebeuren dat je toch verbrandt.

Wat moet je doen als je verbrand bent en hoe kun je je huid het beste koelen?

Uit de zon

Misschien een open deur, maar als je merkt dat je aan het verbranden bent, ga dan direct uit de zon! Koel je huid meteen met natte doeken en een lauwe douche en smeer je huid goed in met aftersun. Het duurt ongeveer 4 dagen voordat je verbrande huid weer hersteld is, zélfs als je je heel goed insmeert. Ga je toch naar buiten? Bedek de verbrande huid met bijvoorbeeld een t-shirt, draag een hoed of pet en smeer je goed in met een hoge factor.

Aloë Vera en Kamille

Koel bij verbranding je huid altijd met een lauwe douche. Hierdoor gaan je poriën openstaan en kan de warmte het lichaam verlaten. Naast een aftersun, kun je je huid koelen met een lotion met Aloë Vera erin. Aloë Vera heeft een kalmerende én herstellende werking op je huid. Net als Aloë Vera kalmeert ook kamille de huid. Kook hiervoor een pannetje water en dompel hier 2 of 3 theezakjes kamillethee in. Kook de zakjes een paar minuten mee, laat de thee goed afkoelen. Drenk hier vervolgens watjes of kleine handdoeken in. Wring ze uit en leg ze op de verbrande huid. Dit kun je blijven herhalen totdat de roodheid van de huid afneemt.

Tip! Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.

Groente en fruit

Niet wetenschappelijk bewezen, maar wel werkzaam bij velen zijn bijvoorbeeld tomaat, komkommer of citroen. Zo zou het sap van een tomaat een verlichtende werking hebben op de verbrande huid. Dit geldt ook voor het sap van een citroen. Als je komkommer wilt inzetten tegen de verbrande huid, snijd dan met een dunschiller reepjes komkommer af en leg deze ongeveer 15 minuten op het verbrande lichaamsdeel.

Yoghurt en karnemelk

Ook yoghurt en karnemelk schijnen goed te helpen. Je kunt je huid insmeren met een dikke laag yoghurt of een halve liter karnemelk toevoegen aan het lauwe badwater. Kies je voor de laatste variant zorg er dan wel voor dat je geen andere zeepproducten gebruikt.

Blaren en koorts

Ben je heel erg verbrand, dan kan je huid gaan zwellen, ontstaan er blaren en heb je last van hoofdpijn, koorts en misselijkheid. Ook in dit geval moet je natuurlijk direct uit de zon en is het verstandig om tot minstens 7 dagen uit de zon te blijven. Koel je huid goed onder een lauwe douche en prik blaren niet door, zo ontstaan er makkelijk infecties. Je kunt voor de hoofdpijn en misselijkheid een pijnstiller slikken. Het is verstandig om bij een dergelijke verbranding je huisarts te raadplegen.

Vind je deze artikelen ook interessant?