Een tosti met verschillende
Food & Drinks Recepten

Tosti Time: Van Klassiek tot Creatief

woensdag, 3 april 2024
Oh tosti's, wie houdt er niet van? Knapperig aan de buitenkant, warm en smeuïg aan de binnenkant en natuurlijk boordevol heerlijke vullingen. Het ultieme comfortfood voor velen! Maar wist je dat deze heerlijke gegrilde broodjes een interessante geschiedenis hebben?
 
Een van de theorieën is dat de tosti zijn oorsprong vindt in het middeleeuwse Frankrijk. Toen werden er al broodjes gevuld en gegrild, die ‘Croque Monsieur’ (krokante meneer) werden genoemd. Maar het echte succes van de tosti begon in de 20e eeuw, toen het in Amerika populair werd als fastfood. In de jaren '20 van de vorige eeuw opende de eerste gegrilde sandwich winkel haar deuren in New York City en de rest is geschiedenis. Sindsdien is de tosti niet meer weg te denken uit de culinaire wereld. De meest bekende tosti is natuurlijk de ham en kaas tosti. Simpel en klassiek, maar zo lekker.
 
Om deze tosti op de klassieke manier in de koekenpan te maken, heb je nodig:
- 4 sneetjes brood naar keuze
- 4 plakken ham
- 4 plakken kaas
- boter
 
Bereidingswijze:
1. Beleg een twee sneetjes brood met een plak ham en een plak kaas.
2. Leg de andere sneetjes brood er bovenop en druk voorzichtig aan.
3. Smeer de buitenkant van de boterhammen in met boter.
4. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tosti aan beide kanten 4 minuten goudbruin en knapperig.
5. Snijd de tosti schuin doormidden en geniet van de smeuïge kaas en hartige ham.
 
 
Naast de klassieke ham en kaas tosti zijn er talloze andere creatieve combinaties die het proberen waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tosti met geitenkaas, appel en honing? Klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar de smaak zal je aangenaam verrassen.
 
Voor deze tosti heb je nodig:
- 4 sneetjes zuurdesembrood
- 100 gram geitenkaas
- 1 appel, in dunne plakjes gesneden
- Honing
- Boter
 
 
Als je een echte zoetekauw bent, dan is een tosti met Nutella en banaan misschien meer iets voor jou. Deze combinatie van romige Nutella en zoete banaan is een ware traktatie.
 
Voor deze tosti heb je nodig:
- 4 sneetjes wit brood
- Nutella
- 1 banaan, in plakjes gesneden
- Boter
 
 
Of wat dacht je van een tosti met gerookte zalm, roomkaas en dille? Een heerlijk luxe en verfijnde combinatie die perfect is voor een brunch of lunch.
 
Voor deze tosti heb je nodig:
- 4 sneetjes roggebrood
- 100 gram gerookte zalm
- 50 gram roomkaas
- Verse dille
- Boter
 
 
De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om recepten voor tosti’s. Of je nu gaat voor een klassieke ham en kaas of een creatievere variant met exotische ingrediënten, één ding is zeker: een tosti is altijd een goed idee. Dus de volgende keer dat je zin hebt in iets lekkers, experimenteer met verschillende vullingen en combinaties. Wie weet ontdek je wel je nieuwe favoriete tosti!