Croissants eten ontbijt
Food & Drinks Ontbijt

Zo maak je zelf de lekkerste croissants

dinsdag, 3 oktober 2023

De geur van verse croissants in de ochtend. Is er een betere manier om je dag te beginnen? Een knisperend croissantje met een lekkere laag jam of roomboter, gedoopt in de cappuccino of zo uit het vuistje is een heerlijk ontbijt waarvoor je niet helemaal naar Frankrijk hoeft. Croissants maak je net zo makkelijk thuis.

Je kunt natuurlijk kiezen voor kant-en-klaar deeg, maar veel leuker is het om je eigen croissantdeeg te maken. Daar heb je maar een paar ingrediënten voor nodig, en een beetje geduld. De kunst van het croissant-maken zit hem namelijk in de combinatie van laagjes deeg, rusten en rijzen. Dat vraagt wat kennis en kunde, maar heb je eenmaal de smaak te pakken, dan laat jij het kant-en-klaar deeg voor altijd links liggen.


Dit heb je nodig voor 12 klassieke croissants

• 500 gr tarwebloem
• 55 gr suiker
• 250 gr boter (op kamertemperatuur)
• 12 gr zout
• 1 eierdooier
• 2 el melk
• 21 gr verse gist of 8 gr gedroogde gist
• Vershoudfolie
• Bakpapier

Zeef de bloem en doe het is een mengkom. Los de suiker en het zout op in 200 ml water, en los de gist op in 100 ml water. Kneed de suiker- en zoutoplossing door de bloem, en vervolgens de gist-oplossing. Dat kan met de hand of met een mixer. Kneed niet langer dan twee minuten, zeker als je het met de hand doet, om te voorkomen dat het deeg te warm wordt. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het een half uur op een warme plaats rijzen. Tik zachtjes op het deeg om de lucht er uit de 'slaan' en zet de kom vervolgens acht uur in de koelkast.

Bestuif een werkblad met wat bloem, laat het deeg voorzicht uit de kom glijden en rol het deeg uit in een (min of meer) vierkant. Leg de boter in het midden en vouw de vier hoeken één voor één over de boter zodat een 'pakketje' ontstaat.  Rol het deeg met de ingesloten boter uit tot een rechthoek; rol van het midden van het deeg naar de randen zodat het deeg overal dezelfde dikte houdt. De rechthoek is ongeveer 20 bij 60 centimeter. Vouw het deeg in drieën; sla de onderkant met de rand naar het midden en vouw de bovenkant daar vervolgens overheen, zodat je drie lagen deeg hebt.

Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie een half uur in de koelkast rusten. Herhaal het uitrollen, vouwen en rusten twee keer. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd de plak in gelijkbenige driehoeken. Deze stapel je dakpansgewijs op een bord, dek je af met vershoudfolie en laat ze twintig minuten rusten in de koelkast. Rol de driehoeken van de lange zijde tot de punt up. Draai de punten van de rolletjes iets naar binnen, zodat er een halve maan vorm ontstaat.

Leg de rolletjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Kluts de eierdooier met de melk en bestrijk de rolletjes met een laagje ei-melk mengsel. Laat de rolletjes twee uur op een warme plaats rijzen (bijvoorbeeld op een lage stand in de oven). Verwarm de oven voor op 250 graden en bak de croissants in vijftien minuten gaar. Laat de croissants op een rooster afkoelen.

Met croissantdeeg maak je meer dan alleen de 'klassieke' halvemaanvormige broodjes. We geven je twee recepten voor croissant-achtige creaties.

Danish pastry
Dit kom je tegen in verschillende soorten en maten. Hier geven we het recept voor de ronde variant met een vulling. Daarvoor hebben we twee suggesties: een kaasvulling van ricotta en roomkaas, of een vruchtenvulling.

Dit heb je nodig voor de 20 pastries
• Croissantdeeg
• Bakpapier
• Vershoudfolie
• Glazuur
• Stukjes hazelnoot

Voor de vulling
• 110 gr roomkaas
• 110 gr ricotta of cottage cheese
• 3 el suiker
• 1 ei
• theelepeltje zout

of

• 220 gr ingemaakte vruchten of 350 gr jam

Maak het croissantdeeg zoals in het eerste recept beschreven. Verdeel het deeg in twintig gelijke stukken. Rol de twintig stukken uit tot cirkels van ongeveer een halve centimeter dik. Het mooiste is het midden iets dunner te maken dan de buitenrand, zodat je een 'kommetje' hebt voor de vulling. Wil je grotere Danish pastry? Maak dan vijftien rondjes in plaats van twintig.

Kies je voor de kaasvulling, voeg dan de roomkaas en de ricotta samen, doe daar de suiker, het ei en het zout bij en meng tot een glad geheel. Voor het beste resultaat gebruik je een keukenmixer.

Leg de rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bekleed met vershoudfolie (niet te strak) en laat het geheel een uur rijzen op een warme plaats. Verwarm de over voor op 220 graden. Druk de binnenkant van ieder rondje voorzichtig in en schep er een lepe vulling in. Bestrijk het deeg met een mengsel van eierdooier en twee eetlepels melk. Bak de Danish pastry in het midden van de oven in rond de vijftien minuten gaar. Schenk er wat glazuur over en besprenkel met stukjes hazelnoot. Laat de Danish pastries afkoelen op een rooster.

Wil het deeg niet goed rijzen als je de rondjes hebt gemaakt, glijdt de vulling er uit of heb je liever een andere vorm? Maak dan geen rondjes maar vierkantjes, leg de vulling in het midden en vouw de pakketjes dicht door de hoeken over elkaar te leggen.


Dit heb je nodig voor een gevuld croissantbrood

• Croissantdeeg
• 100 gr beenham of vegetarische ham
• 100 gr kaas, geraspt
• 2 eieren, gekookt, gepeld en grof gehakt
• 1 el bieslook
• 1 el dille

Rol het deeg uit en snijd het in twaalf gelijkbenige driehoeken. Leg de driehoeken op bakpapier in een stervorm met de punten naar buiten. De binnenkant van de 'ster' blijft open. Meng de eieren, de kruiden en eventueel wat peper en zout. Verdeel de ham over de croissantdeeg-ster. Verdeel het eimengsel over de ham en strooi daar de kaas over. Vouw de punten van de ster naar binnen zodat de vulling bedenkt wordt en bestrijk eventueel met een losgeklopte eierdooier. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. Laat het brood afkoelen op een rooster.

De lekkerste croissant vind je in Amersfoort
Voor een lekker croissantje hoef je echt niet helemaal naar Frankrijk of zelf aan de slag in de keuken. Volgens televisiekok Miljuschka Witzenhausen vind je de lekkerste croissant bij Proof Bakery in winkelcentrum Vathorst in Amersfoort. In een landelijke test in februari 2023 werd gekeken naar verschillende punten, zoals smaak, geur en kruimel. Proof Bakery kreeg de Gouden Croissant. Eervolle vermelding ging naar Craft Coffee & Pastry in de categorie 'vegan croissants'. En et Clare kreeg de eervolle vermelding in de categorie 'gevulde pasteitjes' met een truffel kaas croissant, gevuld met kimchi en Parmezaanse kaas.